Порівняльна характеристика змін ЕКГ у легкоатлетів на різних етапах багаторічної підготовки - Шевченко, Олена; Shevchenko, Elena; Зіневич, Яна; Zinevych, Yna; Левон, Марія; Levon, Mariya (Національний університет фізичного виховання та спорту України (м. Київ), 2014)
Cпорт вищих досягнень являє собою гострий конкурентний процес, у якому досягнення необхідного результату інколи вимагає від атлета значної кардіореспіраторної витривалості. Перенапруження серцевосудинної системи супроводжується серйозними порушеннями обміну речовин у кардіоміоцитах, що призводить до дисфункціональних розладів як у самій системі, так в організмі спортсмена в цілому. Вивчено особливості змін електрокардіограми в легкоатлетів на різних етапах багаторічної підготовки. У роботі узагальнено результати обстеження 27 спортсменів (легкоатлетів) віком 18–21 р. на етапах багаторічної підготовки. Обстежених поділено на дві групи: перша (10 легкоатлетів) – спортсмени на етапі спеціалізованої базової підготовки та друга (17 легкоатлетів) – спортсмени на етапі підготовки до вищих спортивних досягнень. Установлено, що зі збільшенням кваліфікації спортсменів частіше спостерігаються і стають більш вираженими зміни ЕГК, що свідчить про порушення функції автоматизму, збудження й скоротливості міокарда. Sport of high achievements is a fiercely competitive process in which for achievement of the desired result sometimes requires significant cardiorespiratory endurance athlete. Overexertion of cardiovascular system is accompanied by severe metabolic disorders in cardiomyocytes, leading to dysfunctional disorders both in the system and the athlete as a whole. The features of electrocardiogram changes among athletes at different stages of long-term preparation. This paper summarizes the results of the survey of 27 athlete aged 18–21 on the stages of long-term preparation. The examined were divided into two groups: the first group – (10 athletes) – athletes at the stage of specialized base preparation and the second group (17 athletes) – athletes preparing for higher achievements in sport. It was established that with an increase in training athletes often observed and become more pronounced changes electrocardiogram that indicate dysfunction of automatism, excitement and myocardial contractility.
Comparative Characteristics of Electrocardiogram Changes Among Athletes at Different Stages of Long-term Preparation
Keywords: спорт; легкоатлети; обстеження; електрокардіографія; sports; athletes; examination; electrocardiography