Фрактальна природа суб’єктного позиціонування в англомовному дискурсі ризику - Ущина, Валентина Антонівна; Ushchyna, V. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті розглянуто поняття позиції суб’єкта дискурсивної діяльності (англ. – stance, далі – позиція СДД, станс) у дискурсивному середовищі англомовної ситуації ризику. Теоретичним підґрунтям для вивчення такого складного дискурсивного явища, як позиціонування, слугувала методика фрактальної геометрії, яка уможливлює його розгляд у динамічному ключі, дає підставу говорити не просто про динамічну систему, а про цілісне творче середовище, у якому станс виявляється не структурою-ієрархією, а структурою-процесом. У рамках фрактальної парадигми позиція СДД трактується як фракталоподібна структура або когнітивно-дискурсивний конструкт, що репрезентує рекурентні й самоподібні конституенти ідентичності як системи (фізичної, біологічної, соціальної, комунікативної, дискурсивної), що перебуває в процесі свого становлення та характеризується нестабільністю й хаотичністю, яка, проте, постійно еволюціонує до стійкого, упорядкованого цілого. Виявлено та проаналізовано мовні ресурси, що використовуються суб’єктами ситуації ризику для актуалізації епістемічного та афективного компонентів позиціонування як складників їх ситуативних ідентичностей. In this article the discourse stance is studied in the communicative conditions of the English risk discourse situation. Metho¬dology of fractal geometry served a theoretical framework for analyzing this complicated and dynamic phenomenon. Such an approach permitted treating discourse not only as a dynamic system, but as a complex creative environment, in which stance is construed and manifested not as a hierarchical structure, but as a structure-process. In the fractal paradigm the stance is understood as a fractal-like structure or cognitive-discursive construct representing recurrent and self-similar constituents of identity as a physical, biological, social, communicative system, which is in the process of continuing changes. This system is characterized by instability and flexibility, which however tends to an integrated whole. This study determines and analyses the various language means used by the risk subjects to actualize the episte¬mic and affective stances, constituting their situational identities.
The Fractal Nature of Stancetaking in the English Risk Discourse Situation
Keywords: позиція суб’єкта дискурсивної діяльності; stance; позиціонування; stancetaking; дискурс ризику; risk discourse