Міжнародно-правові стандарти організації та функціонування місцевої публічної влади - Нинюк, Інна Іванівна; Нинюк, Марія Антонівна (Видавнича група «Наукові перспективи»., 2025)
Трансформація системи публічного управління в Україні після 2014 року безпосередньо зумовлена децентралізаційними процесами, які стали невіддільною частиною євроінтеграційного курсу держави. Делегування адміністративних і фінансових повноважень від центральних органів до місцевих громад супроводжується імплементацією міжнародно-правових стандартів місцевого самоврядування, що ґрунтуються на принципах субсидіарності, прозорості, підзвітності та участі громадян в ухваленні рішень. Водночас у процесі реалізації реформи виникає низка обмежень, зокрема недостатність ресурсної бази територіальних громад, проблеми адміністративно-територіального устрою та конфліктність у відносинах між місцевими органами самоврядування й виконавчої влади. Науковіпідходи акцентують на необхідності гармонізації національного законодавства з міжнародними нормами та забезпеченні дотримання конституційно-правових засад. Важливу роль відіграють документи Ради Європи, Європейська хартія місцевого самоврядування та іншіміжнародні акти, що визначають правові межі муніципальної автономії. Реформуючи систему публічного управління, Україна спирається на міжнародний досвід, зокрема польську модель децентралізації, яка передбачає зміцнення фінансової спроможності громад і розвиток демократичних інститутів. Попри досягнення, виклики інституційної й нормативної адаптації залишаються актуальними. Практика імплементації міжнародних норм ускладнюється правовими колізіями, нестачею координації між державними інституціями та недостатньою інформованістю суспільства, що гальмує прийняття реформ. Водночас поступове розширення конституційних основ муніципальної влади, розвиток фінансової автономії, посилення контролю за діяльністю органів влади та впровадження стандартів у сфері прав людини й безпеки формують основу для ефективної місцевої демократії. Міжнародно-правові стандарти є універсальним інструментом створення сучасної моделі публічного управління, що поєднує правові, адміністративні та соціально-економічні механізми розвитку громад, підвищує прозорість влади й поглиблює інтеграцію України в європейський правовий простір
Keywords: місцеве самоврядування; децентралізація; міжнародно-правові стандарти; Європейська хартія місцевого самоврядування; муніципальна автономія; правова гармонізація; публічне управління; 342.25:341.231.14