Туристично-рекреаційний потенціал Волинської області: формування та використання - Пилипчук, Софія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі комплексно проаналізовано туристично-рекреаційний потенціал Волинської області. Розкрито сутність поняття «туристично-рекреаційний потенціал» та визначено його основні компоненти. Окреслено передумови та чинники формування рекреаційно-туристичного потенціалу території. Здійснено характеристику туристично-рекреаційного-потенціалу Волинської області. Визначено, що Волинь має значний природно-ресурсний потенціал завдяки вигідному географічному розташуванню, сприятливому клімату, унікальним ландшафтам, а також наявності великої кількості озер, річок та лісів. Зазначено, що в області є багато історико-культурних пам’яток, які є привабливими для туристів. Встановлено, що розвиток туристично-рекреаційної інфраструктури є одним із ефективних засобів удосконалення сфери туризму. Проте незважаючи на те, що на даний час Волинська область має всі належні складові туристичної інфраструктури, поки вони знаходяться на стадії становлення. У дослідженні окреслено перспективні напрямки використання туристично-рекреаційного потенціалу Волинської області, а також відзначено актуальні проблемні аспекти.
Keywords: туристично-рекреаційний потенціал; ресурси; природно-ресурсний потенціал; історико-культурні ресурси; туристично-рекреаційна інфраструктура; Волинська область