Соціальна профілактика булінгу в середовищі старших підлітків - Смолянська, Юлія Дмитрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У бакалаврській роботі розкриваються зміст, форми та методи соціальної профілактики булінгу в середовищі старших підлітків. На основі аналізу соціально-педагогічної літератури булінг визначено як цькування, залякування, насильство, жорстоке поводження, агресія, тортури, які мають умисний характер, і проявляються в тривалих, неодноразово повторюваних діях фізичного та психічного характеру з боку особи або групи осіб, які володіють певними фізичними, адміністративними, психологічними перевагами і чиняться з визначеною метою: залякати, примусити зізнатися у чомусь, покарати за вчинення якогось діяння тощо. Соціальну профілактику булінгу серед старших підлітків розглянуто як систему заходів соціального виховання учнів 8-9 класів, спрямованих на створення оптимальної соціальної ситуації розвитку школярів, попередження виникнення агресії, цькування, залякування, жорстокого поводження та інших проблем та девіацій особистості. Визначено види, рівні, зміст, методи та форми соціальної профілактики боулінгу в середовищі старших підлітків. Визначення актуального стану наявності булінгу в ліцеї показало, що окремі підлітки зазнали булінгу саме в закладі загальної середньої освіти, про допомогу звернулися б до друзів і педагогічного колективу закладу. Задля мінімізації впливу насилля на підлітків ліцею нами була розроблена Програма соціальної профілактики булінгу «Ні булінгу!», яка передбачала систему міні-лекцій, бесід, ігор, тренінгових вправ, розігрування ситуацій, які сприяли кращому усвідомленню учнями чинників тих чи інших емоційних реакцій та станів, розпізнавання та розуміння їх походження.
Keywords: булінг; старші підлітки; підлітки, соціальна профілактика; програма соціальної профілактики булінгу