Біохімічні маркери ниркових порушень: зміни рівнів креатиніну, сечовини та електролітів - Дудко, Дарина Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню виявлення статевих особливостей змін рівнів креатиніну, сечовини та електролітів, що відкриває можливість для індивідуалізації лікування та профілактики. Це є особливо актуальним в нинішніх умовах обмежених ресурсів української медицини. Окрема увага приділена аналізу біохімічних маркерів у пацієнтів із нирковою патологією. У роботі розглянутий кореляційний аналіз між біохімічними показниками для виявлення взаємозв’язків, встановлено діагностичну та прогностичну значущість маркерів у комплексній оцінці ниркових порушень. Проведене дослідження показало, що у пацієнтів із нирковою патологією спостерігаються істотні відхилення біохімічних показників крові порівняно з контрольною групою. Виділення статевих особливостей змін показників може стати основою для персоналізованого підходу до терапії (наприклад, профілактика гіперкаліємії у чоловіків та гіпонатріємії у жінок).
Keywords: біохімічні маркери; креатинін; сечовина; електроліти; статеві особливості