Східний танець як форма міжкультурної комунікації - Головатюк, Ілона Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню східного танцю як ефективного інструменту міжкультурної комунікації та його здатності транслювати складні літературні та культурні наративи. Дослідження спрямоване на вивчення, як хореографічна драматургія та візуальне оформлення слугують засобом комунікації, забезпечуючи діалог між східною культурною спадщиною та сучасною аудиторією. Практичним прикладом аналізу виступає авторська композиція "Шехерезада". Метою дослідження є виявлення художнього та комунікативного потенціалу східного танцю, а також окреслення специфіки його балетмейстерського осмислення в умовах сучасного сценічного мистецтва. Об’єктом дослідження у роботі є східний танець як різновид традиційного хореографічного мистецтва. Предмет дослідження становлять балетмейстерські принципи сценічної інтерпретації східного танцю в контексті сучасної хореографії, що розглядається як форма міжкультурної комунікації. Наукова новизна роботи полягає в комплексному підході до аналізу східного танцю як форми міжкультурної комунікації та висвітленні особливостей його сценічних інтерпретацій в сучасній балетмейстерській практиці. Розроблена власна модель сценічної інтерпретації східного танцю на прикладі хореографічної композиції «Шехерезада» – її драматургія, архітектоніка, музична складова та візуальне оформлення з урахуванням міжетнічних культурних кодів
Keywords: східний танець; міжкультурна комунікація,; хореографічна драматургія; балетмейстерські принципи,; «Шехерезада»; культурний наратив; сценічна інтерпретація