Особливості російсько-української гібридної війни та її значення для європейської безпеки - Нофенко, Андрій (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті досліджено особливості російсько-української гібридної війни та з’ясовано її значення для європейської безпеки. Розкрито причини російсько-української війни. Висвітлено поняття «гібридної війни», її ознаки, методи та структурні елементи. Підтверджено актуальність використання терміна «гібридна війна» в українських реаліях. Особливу увагу приділено інформаційному складнику гібридної війни в Україні. Розробка концепції інформаційного впливу ЗМІ на людину й суспільство випливає з аналізу цих впливів. Аналіз інформаційної війни, її принципів і методів дає змогу зрозуміти суть цих впливів. Це дуже важливо на сучасному етапі, коли Росія веде гібридну війну проти України. Інформаційні впливи бувають як позитивні, так і негативні. Причому позитивна інформація виконує виховну функцію в суспільстві. Метою ж негативною інформації (пропаганди) є розпалювання соціальних конфліктів, загострення розбіжностей у суспільстві. Проблеми інформаційної війни потрібно розвʼязувати за рахунок протидії маніпулятивним технологіям противника й удосконалення методів протидії. Значний акцент зроблено на висвітленні причин глобальності російсько-української війни. Детально проаналізовано особливості відносин між ЄС, Російською Федерацією та НАТО щодо України. У розрізі врегулювання російсько-української війни на міжнародному рівні висвітлено позитивні й негативні аспекти дипломатичних домовленостей. Проаналізовано роль міжнародних організацій, таких як ООН, ОБСЄ, Рада Європи, у врегулюванні російсько-української війни. Ми не прагнемо всебічно обговорити це питання, але робимо спробу окреслити цю проблему із зазначенням характеристик інформаційної війни (інформаційна війна як елемент гібридної війни). Консолідований російський інформаційний простір підпорядковується інтересам влади та значною мірою спирається на інструменти, характерні для пропаганди, часто покладаючись на радянську модель. Крім того, це робиться з метою відновлення «русского мира», який був би повністю підпорядкований політичним інтересам Російської Федерації. Більше того, російська пропаганда йде рука об руку з військовими діями – війною на Сході України.
Keywords: гібридна війна; геополітика; російсько-українська війна; інформаційна війна; психологічна війна; європейська безпека; 324(477):659.4