Средства повторной номинации в лирике Анны Ахматовой - Приймачок, Оксана; Приймачок, Оксана; Pryimachok, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Статья посвящена всестороннему описанию и исследованию различных средств и способов повторной номинации в лирических произведениях Анны Ахматовой. Выяснено, что эти средства бывают двух типов: информативно- экспрессивные и формальные, но все они выполняют одну главную функцию – обеспечивают связность поэтического текста. В центре внимания оказались не только тождественные лексические повторы, но и такие повторные номинации, которые позволяют акцентировать определённые семы, избегая при этом дословных повторений. Именно наборы однокоренных, синонимичных, антонимичных, паронимичных, тематически близких и дейктических слов акцентируют внимание на определённом смысле, подчеркивают нечто важное, минуя дословный повтор. В статье подробно описаны случаи тавтологического, синонимического, антонимического, паронимического, тематического и дейктического повторов; установлены их экспрессивно-стилистические и формально- грамматические функции на уровне целого художественного текста. Показано, что именно повторная номинация является выразительнейшим средством, обеспечивающим локальную связность текста в ахматовской лирике. Статтю присвячено всебічному описові та дослідженню різноманітних засобів та способів повторної номінації в ліричних творах Анни Ахматової. З’ясовано, що ці засоби бувають двох типів: інформативно-експресивні та формальні, проте всі вони виконують одну головну функцію – забезпечують зв’язність поетичного тексту. У центрі дослідження опинилися не тільки тотожні лексичні повтори, але й такі повторні номінації, що дозволяють акцентувати певні семи, уникаючи при цьому дослівних повторювань. Саме набори спільнокореневих, синонімічних, антонімічних, паронімічних, тематично близьких та дейктичних слів увиразнюють певний смисл, підкреслюючи щось важливе і разом з тим не повторюючись. У статті детально описано випадки синонімічного, тавтологічного, антонімічного, паронімічного, тематичного та дейктичного повторів; встановлено їх експресивно-стилістичні та формально-граматичні функції на рівні цілого художнього тексту. Доведено, що саме повторна номінація є найвиразнішим засобом забезпечення локальної зв’язності тексту в ахматовській ліриці. The article is dedicated to the particular kinds of lexicological repetition as one of the means of connectedness in A. Achmatova’s lyrics. Various means of repeated nomination in Anna Ahmatova’s lyric poetry are investigated in the article. It has been found out that these means are divided into two types: informative – expressive and formal, they carry out a principal function – they represent the category of text connectedness. The types of lexicological and semantic repetition that uses for connectedness between the components of the text were determined. Main attention is paid to the repeated nominations, which allow to point out proper lexical units and to avoid direct word-for-word recurrences. Different recurrences of the same root words, synonyms, antonyms, paronyms, thematic and pronouns repetitions are described in details. Their stylistic and nominally-grammatical functions are established. It is proved that repeated nomination is the brightest means which guarantees local connectedness of the text in Ahmatova’s lyric poetry.
Засоби повторної номінації в ліриці А. Ахматової
Means of Repeated Nomination in Anna Ahmatova’s Lyric Poetry
Keywords: текст; поэтическая речь; повторная номинация; категория связности; текст; поетичне мовлення; повторна номінація; категорія зв’язності; text; poetic speech; repeated nomination; the category of connectedness