Крізь плин часу об'ємно-просторова композиція в техніці лозоплетіння - Петрина, Ольга Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота викладена на 51 сторінках, містить 2 розділи, 15 ілюстрацій, 51 джерело з переліку посилань. Темою кваліфікаційної роботи є об’ємно-просторова композиція «Крізь плин часу» в техніці лозоплетіння. У теоретичній частині пояснювальної записки розглянуто аспекти виникнення та дослідження лозоплетіння в Україні та світі, проаналізовано розвиток народного мистецтва, проаналізовано вплив сучасних тенденцій на розквіт українського декоративного мистецтва. Розкриття і формування теми здійснене на основі матеріалів з різних джерел та власних знань, отриманих за час навчання. Перший розділ присвячений історії розвитку лозоплетіння в Україні та за кордоном. Окремий підрозділ було виділено на тенденції розвитку плетіння й можливості застосування виробів в різних варіаціях, а також особливості подачі виробів спрямованих на екологічну свідомість. Другий розділ даної кваліфікаційної роботи описує передумови формування творчого задуму, пошук композиційного та конструктивного вирішення, ескізування, послідовність підготовки матеріалу та особливості виконання об’ємної композиції. За результатами роботи зроблено висновки щодо необхідності збереження та розвитку декоративно-прикладного мистецтва, а саме лозоплетіння в Україні, зокрема популяризації народної творчості на міжнародному ринку, задля збереження культурної спадщини.
Keywords: декоративно-прикладне мистецтво; лозоплетіння; час; розвиток; народне мистецтво