Реалізація змістової лінії «Взаємодіємо усно» у системі мовно-літературної освітньої галузі Нової української школи - Кульчицька, Мирослава Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота є теоретико-експериментальним дослідженням проблеми розвитку усного мовлення здобувачів початкової освіти Нової української школи.У роботі представлено теоретичні засади розвитку усного мовлення учнів початкової школи. Висвітлено аудіювання як вид усного рецептивного мовлення молодших школярів. Охарактеризовано говоріння як вид продуктивної мовленнєвої діяльності. Розкрито психологічні чинники вдосконалення навичок усного мовлення в молодших школярів. Описано експериментально-дослідне навчання проблеми розвитку усного мовлення здобувачів початкової освіти. Проаналізовано зміст і програма експериментального навчання. Представлено методику роботи з розвитку усного мовлення здобувачів початкової освіти. Визначено результати експериментального дослідження. Результати експериментально-дослідного навчання підтвердили доцільність впровадження пропонованої методики розвитку усного мовлення здобувачів початкової освіти Нової української школи.
Keywords: усне мовлення; аудіювання; говоріння; діалогічне та монологічне мовлення