Структура та етапність формування базової технічної підготовленості дзюдоїстів - Півторак, Назар Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Сучасний розвиток спортивної боротьби характеризується збільшенням конкуренції на міжнародному рівні та високими вимогами до техніко-тактичної підготовленості, особливо в контексті постійних змін у правилах змагань. Розповсюдження вітчизняної школи боротьби та розвиток науки і техніки надають можливість детального вивчення прийомів базової техніки дзюдо. Це також сприяє аналізу та узагальненню досвіду провідних українських борців з метою вдосконалення техніко-тактичної майстерності. З урахуванням величезного досвіду, накопиченого в Україні та за її межами, виникає необхідність постійного пошуку, аналізу та ретельного вивчення з метою наукового обґрунтування змісту та методики формування та вдосконалення техніко-тактичної майстерності борців на різних етапах тривалого тренування. У магістерській роботі було проаналізовано та визначено зміст і послідовність ключових методів навчання основної техніки дзюдо. Це визначено як основу для систематичного формування у борців різноманітних техніко-тактичних дій, необхідних для успішного виступу на змаганнях. Використання результатів нашого дослідження у тренувальному процесі дзюдоїстів дозволить належним чином організувати та оптимізувати процес техніко-тактичної підготовки. Це також дозволить сформувати у них індивідуальний комплекс ключових техніко-тактичних дій, сприяючи ефективному та правильному виконанню їх завдань під час змагань.
Keywords: спорт; техніка; дзюдо; спортивна боротьба