Соціальні особливості футбольних дербі країн Африки - Мосаєв, Юрій Володимирович; Мосаев, Юрий Владимирович; Mosaiev, Yurii V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті здійснено класифікацію й типологізацію футбольних дербі в таких країнах Африки, як Алжир, Єгипет, Туніс, Лівія, Марокко, Нігерія, Камерун, Замбія та ін. Установлено, що відповідна система є моноетичною й здебільшого характерна для країн із низьким рівнем розвитку футболу; у її основі лежать класичні дербі та трикутникові паралельні дербі, тобто в країнах Африки є кілька футбольних клубів, які між собою розігрують від 80 до 99 % національних першостей. З урахуванням того, що футбольні дербі є не лише показником розвитку спортивної галузі країни, а й важливим індикатором соціальних процесів, які відбуваються в межах соціальних інститутів та інших елементів соціальної статики й динаміки, виявлено: розвиток системи футбольних дербі напряму залежить від розвитку економіки африканських країн та перегрупування соціальних інститутів на континенті. Derby in Africa, especially in countries such as Algeria, Egypt, Tunisia, Libya, Morocco, Nigeria, Cameroon, Zambia, and others, have a particularity, which is derived from their socio-cultural characteristics. In the framework of the articles were classified and tipologia football Derby in Africa. As a result of the conducted research we came to the conclusion, that the system is a football Derby in the different countries of Аfriсan continent is similar. Depending on the level of development of football Derby in Africa is dominated by the classical or parallel football Derby. Derby in Africa can become more diverse and attractive for fans of football will develop if the football on the continent. Derby in Africa suffer from the economic problems of most African countries. In North Africa the development of Derby interfere with religious traditions.
Social Features of Football Derby of Africa
Keywords: футбольне дербі; країни Африки; класичні футбольні дербі; столичні футбольні дербі; паралельні футбольні дербі; Football Derby; Africa; classic football Derby; the capital’s football Derby; parallel football Derby