Аналіз розвитку ринку логістичних послуг України в умовах євроінтеграційних процесів - Самойленко, Богдан Віталійович; Павлов, Костянтин Володимирович; Павлова, Олена Миколаївна; Сергійчук, Олександр Михайлович (Видавничий дім "Інтернаука", 2024)
Вступ. Підприємницька активність є необхідною для успішного обігу товарів, проте основну роль у цьому процесі відіграють безпека та якість логістичних поставок до кінцевих споживачів. Зростання частки логістичних перевезень свідчить про активну участь країни у міжнародному товарообігу. Наразі, на жаль, говорити про значне пожвавлення ринку логістичних послуг України надто рано через постковідний та військовий періоди. Лише незначне зростання спостерігається в сегменті вантажних перевезень та логістичного складування. Основними перепонами ефективного функціонування ринку логістичних послуг є численні об'єктивні та суб'єктивні фактори, серед яких: недостатнє нормативно-правове регулювання логістичних процесів, конфлікти між учасниками ринку, низький рівень логістичних послуг, пошкодження інфраструктури через ракетні атаки, висока конкуренція. Попри все, на ринку логістичних послуг необхідно враховувати синергетичну взаємодію між усіма зацікавленими групами: державою, бізнесом, суб'єктами господарювання. Це особливо важливо в контексті європейської орієнтації та підтримки, що має значення для дослідження та подальших висновків. Мета. Метою цієї публікації є дослідження підходів та шляхів до аналізу розвитку ринку логістичних послуг України в умовах євроінтеграційних процесів, які тривають сьогодні. Матеріали та методи. Логістика є формою підприємницької діяльності, яка полягає у перевезенні, складуванні та якісній доставці товарів. Ринок логістичних послуг безпосередньо залежить від економічного розвитку та стимулює розвиток інших суміжних та взаємопов'язаних галузей. Він нагадує гомогенну та взаємопов'язану систему соціально-економічних відносин з відповідними суб'єктами, мережами, ланцюгами поставок, споживачами та внутрішніми і зовнішніми факторами. Однак питання посилення безпеки логістичних процесів та врахування позитивних практик країн Європейського Союзу у напрямі ефективного державного регулювання залишаються невизначеними. Вітчизняний ринок логістичних послуг має значні передумови для розширення, зокрема завдяки вигідному географічному та транзитному розташуванню України між Азією та Європою. Результати. Теоретичне дослідження дозволяє зробити висновки, що ринок логістичних послуг в Україні характеризується складною системою регулювання, має важливе економічне, політичне та соціальне значення у розвитку національної та частково міжнародної економічної системи та потребує суттєвих регулюючих змін. Основні компоненти ринку включають: 1. Логістичну інфраструктуру України, яка охоплює різноманітні мережі та шляхи сполучення, важливі для ефективності комерційних та транспортних перевезень. 2. Оцифровізацію логістичних процесів, що відповідає за координацію та сталість ланцюгів поставок, трекінг вантажних перевезень та інформатизацію галузі загалом. Інноваційність, що передбачає використання передових технологій для забезпечення якості логістичних послуг. 4. Безпеку та опір до змін, що передбачає своєчасну адаптацію ринку до мінливих умов та глобалізації. Перспективи. Логістичні підприємства все більше потребують перегляду стратегії управління та розвитку, базуючись на поєднанні та синтезі стратегічного та тактичного методів управління у довгостроковій перспективі.
Keywords: логістика; логістичні послуги; ринок логістичних послуг; логістичні процеси; євроінтеграція; 332