Теоретичні підходи до розуміння поняття «довіра» - Докторова, Дар’я Сергіївна; Докторова, Дарья Сергеевна; Doktorova, Daria S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано поняття довіри в різних теоретичних підходах науковців у галузях філософії, психології та соціології. Детально охарактеризовано науковий доробок вітчизняних дослідників, котрі вивчають проблему довіри. На основі аналізу теоретичних праць розглянуто етимологію поняття «довіра» й простежено його генезу, виділено компоненти довіри, виокремлено функції та розкрито значення її суб’єкта й об’єкта. Проаналізовано зрізи структури довіри та розкрито три аксіоми правової свідомості, де довіра є основним конструктом. Наголошено на міждисциплінарності аналізованого поняття. Доведено, що для більш об’єктивної характеристики такий соціально-психологічний феномен, як довіра, потребує ширшого наукового аналізу із залученням теоретичних розробок у різних гуманітарних галузях науки. It analyzes the concept of trust in different theoretical approaches of scientists from the spheres of philosophy, psychology and sociology. Actuality caused by the fact that confidence is one of the major social and psychological categories. It is essential to the process of learning and analyzing individual reality. Attention is paid to local researchers who are studying the problem of trust. The displayed etymology and genesis of the concept of «trust», selected components of trust disclosed mentioned subject and object of trust, singled function. Sections deals with the structure of trust and open three axioms legal consciousness, where trust is the basic construct. It emphasizes the interdisciplinary nature of this concept. It is proved that the objective characteristics of such a social phenomenon as trust requires a broader analysis involving theoretical developments in various humanitarian fields.
Theoretical Approaches of Understanding the Concept of «Trust»
Keywords: довіра; соціологія; філософія; психологія; суб’єкт довіри; об’єкт довіри; функції довіри; trust; Sociology; Psychology; subject of trust; object of trust; trust function