Розвиток ідеї пансофічної освіти в контексті історії педагогічної думки ХVII – ХVIII ст. - Новосад, Віра (My University, 2018)
Проаналізовано вияви ідеї пансофічної освіти Я.А.Коменського у контексті розвитку педагогічної думки ХVII – ХVIII століття. Акцентується увага на тому, що сприйняття ідей пансофійності Коменського педагогічною думкою його сучасників і наступних епох знаходилося у безпосередній залежності від філософського та загальнонаукового сприйняття цілісності, від нового раціоналізму, що спричинив звуження смислового горизонту педагогіки – від цілісності триєдності натурального, раціонального і морального аспектів знань до раціонального наукового знання та сприйняття у Коменського лише правил дидактики в їх інструментальному аспекті. Узагальнено, що явні і латентні вияви ідеї пансофійності вплинули у XVII ст. на зміст і структуру навчального плану латинських шкіл, які були відкриті у Німеччині і Голландії після видання «Великої дидактики»1657), педагогіку янсенистів і пієтистів, англійську систему освіти після поїздки Коменського до Англії в 1642 році, навчання в латинських школах Америки, відкритих молодими американцями, що отримали освіту в англійських університетах, формування педагогіки квакерів під безпосереднім впливом пієтизму, розвиток педагогічної системи Ю. Крижанича. Зроблено висновок, що в епоху Просвітництва ідея пансофійності, котра орієнтує педагогічну науку і практику на формування цілісного образу світу, не була затребувана в новій соціокультурній ситуації, а «пансофічний лексикон» Коменського змінювався відповідно до неї.The ideas of the Comenius's Pansophia education in the context of the development of the pedagogical thought of the seventeenth and eighteenth centuries were analysed. The emphasis is on the fact that the perception of the ideas of the Pansophic Comenius pedagogical thought of his contemporaries and subsequent epochs was directly dependent on the philosophical and general scientific perception of integrity, from the new rationalism that caused the narrowing of the semantic horizon of pedagogy - from the integrity of the trinity of the natural, rational and moral aspects of knowledge to rational scientific knowledge and acceptance of Comenius only rules of didactics in their instrumental aspect. It is generalized that explicit and latent manifestations of ideas of panosophyc influence in the XVII century on the content and structure of the curriculum of the Latin schools that were opened in Germany and Holland after the publication of the Great Didactics 1657), the pedagogy of Jansenists and Pietists, the English system of education after the Comenius trip to England in 1642, studies in Latin schools in America, open to young people Americans who have received education in English universities, the formation of the pedagogy of Quakers under the direct influence of poetry, the development of Y. Kryzhanych's pedagogical system. It is concluded that in the epoch of Enlightenment the idea of pansophy, which focuses on pedagogical science and practice on the formation of a holistic image of the world, was not claimed in the new socio-cultural situation, and Comenius's "pansophical lexicon" varied according to it.
Keywords: ідеї пансофійності; латинська школа; каменіологія; пієтизм; пансофічна освіта; педагогічна думка