Якість води річки Прип'ять та перспективи її поліпшення - Вовк, Олександр Павлович; Хомук, Андрій Павлович (My University, 2021)
Проведена оцінка якості води р. Прип’ять для питного, промислового та сільськогосподарського водокористування. Розглянуто забруднення вод основного русла р. Прип’ять хлоридами, сульфатами, нафтопродуктами, Cu, Fe, Mn, Zn, Cr, леткими фенолами, СПАР, Cd, Fe, Ni, Pb. Враховуючи значне забруднення вод р. Прип’ять Cd, Fe, Ni, Pb; те, що за трофо-сапробіологічними показниками вода відноситься до субкатегорії 5(6) – «погана», «брудна», вона непридатна для питного водопостачання і обмежено придатна на напування сільськогосподарських тварин. Для поліпшення якості води пропонується низка заходів зокрема: впровадження роздільних систем водозабезпечення населення і промислових підприємств, розширення засобів і методів очищення забруднених вод, заміна питної води в комунальному господарстві на воду технічної якості та ін.
Keywords: Прип’ять; якість води; гідрологічний режим; гідрохімічний режим; ГДК; забруднення; водокористування; 556.114.6