Вплив емоційних чинників на перебіг освітнього процесу навчально-реабілітаційного центру - Сурапанені, Наталія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі здійснено теоретико-емпіричне дослідження вплив емоційних чинників на перебіг освітнього процесу навчально-реабілітаційного центру. Обґрунтовано, що емоційні процеси виступають не лише регулятивно-керівною функцією в контексті педагогічної взаємодії, але й особливістю педагогічної діяльності в умовах навчально-реабілітаційного центру, що визначається високою емоційною напруженістю. Доведено, що емоційна складова учителя виступає ключовим фактором оптимізації педагогічної взаємодії. Від неї залежить успіх емоційного впливу, мобілізація учнів, та їхнє активізоване включення в інтелектуальну діяльність. Емоції виступають і результатом діяльності, і механізмом її руху. Виявлено, що емоційно-оцінювальний компонент педагогічного спілкування не завжди усвідомлюється вчителями і рідко реалізується з виховною метою, часто виступаючи виключно як чинник дисциплінування учнів. Робота практичного психолога з учителями, передусім, має бути спрямована на регулювання їх психічного стану та психологічне розвантаження як засобу профілактики нервово-психічних захворювань.
Keywords: учитель; учні; освітній процес; емоції