Моделювання комунікативних ситуацій професійної діяльності як педагогічна умова формування комунікативної компететності майбутніх інженерів-аграрників - Ковальова, Катерина (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті визначені основні ознаки контекстного навчання та визначений його вплив на формування комунікативної компетентності майбутніх інженерів-аграрників. Доведено, що основною ознакою такого навчання є моделювання предметного і соціального змісту майбутньої професії через відтворення реальних професійних ситуацій. Встановлено, що цей вид навчання дозволяє студентам зануритись в світ майбутньої професії, дізнатись про її особливості, спробувати налагодити ділові відносини, підібрати відповідні форми поведінки, спробувати сформувати позитивний мікроклімат, відчути відповідальність за власні вчинки та дії. The article highlights the main principles and features of case study. It is shown that it is very important to use in the educational process the method of modeling of communicative situations of future professional activities. This pedagogical condition helps future agrarian engineers to obtain knowledge, form the language of behavior of a specialist, conduct a conversation, solve business problems and create the ease in communication in general. It is proved that problematic discussions contribute to the ability to adapt, find ways to solve professional tasks and develop students' communication competence. The use of communicative situations during the lectures on “Psychology” and “Foreign language for professional orientation” promoted the development of communicative competence, linguistic-thinking activity, self-presentation, self-actualization, pushed to search for new ideas, logical-justified solutions, enrich the experience, imagination, enhance motivation, improve and develop communicative skills in order to understand the importance of communication for a future career.
Keywords: моделювання; інженер-аграрник; комунікативна ситуація; майбутня професія; педагогічна умова; професійна ситуація; комунікативна компетентність; спілкування