Водні об’єкти Сарненщини в умовах глобальних викликів - Логвинчук, Олександр Вікторович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У науковому дослідженні обґрунтовано та проаналізовано теоретико-методичні аспекти вивчення водних об’єктів Сарненщини, зокрема особливості водойм суходолу, загальні поняття про гідроекологічну структуру водойм, сучасні методи вивчення та методичні засади оцінювання стану водних об’єктів. Розкрито особливості фізико-географічних умов, що впливають на формування водних об’єктів регіону. Детально проаналізовано сучасний стан водних об’єктів Сарненщини, а саме: сучасний стан та особливості функціонування річок, стан та особливості функціонування озер, стан та особливості функціонування ставків і водосховищ та геопросторовий аналіз підземних вод, а також екологічний стан та шляхи покращення водних об’єктів Сарненщини. Результати магістерської роботи можуть використовуватись для аналізу водних об’єктів та ресурсів області та країни, а також при вивченні освітніх компонентів «Основи раціонального природокористування та охорони природи», «Методи прикладних досліджень», «Географія Рівненської області», «Гідрологія озер та водосховищ», «Рекреаційна географія» студентами географічного факультету.
Keywords: водний об’єкт; глобальні виклики; озеро; річка; водосховище; ставок; екологічний стан