Histoire de la langue française - Stanislav, Olga (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Cet ouvrage a pour but l’étude des étapes essentielles de la formation et du développement de la langue française. Il se compose de deux parties. La Partie I ère (5 cours) du manuel présente l’analyse des particularités linguistiques de la langue. On examine les phénomènes phonétiques, morphologiques, lexicaux du français à travers son histoire et l’histoire du pays. On accorde une grande attention à la période de l’ancien français, à l’époque du Moyen Âge, au français du XVI siècle et au français classique. La Partie IIème est consacrée à l’étude pratique de l’histoire de la langue française ; elle comprend les plans des séminaires, les questions et les tests de contrôle. Le manuel est recommandé aux étudiants de lettres, aux enseignants et à tous qui s’intéressent à l’histoire de la langue française.

Навчальний посібник з історії французької мови складається з двох взаємопов’язаних частин. Перша частина представляє лекційний матеріал з предмету, друга – містить завдання практичного характеру (плани семінарських занять, питання для самоконтролю, тестові завдання, список літератури для додаткового опрацювання тощо. Теоретичний матеріал посібника зосереджено на проблемах вивчення особливостей фонології і фонетичних процесів на всіх етапах розвитку французької мови; аналізі граматичної структури мови від давнини до її сучасного етапу; розгляді еволюції лексичної системи мови, стилістичного розшарування лексики, синтаксичної структури словосполучення, речення; дослідженні впливу екстралінгвістичних факторів на діахронічні зміни в системі французької мови. Навчальний посібник розрахований, насамперед, на студентів французького відділення, а також усіх тих, хто цікавиться французькою мовою, її історією та еволюцією. Матеріали навчальної розробки можуть бути використанні при підготовці до практичних занять з історії мови, самостійній роботі студентів, при написанні курсових проектів, наукових досліджень тощо.
Keywords: 811.133.1’38 (075.8)