Музична терапія : робоча програма нормативної навчальної дисципліни - Драганчук, Вікторія Миколаївна; Drahanchuk, Viktoriia M. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Дана навчальна програма курсу “Музична терапія” орієнтована на специфіку напряму 6.020204 “Музичне мистецтво”. Основними завданнями вивчення дисципліни є ознайомлення із концептуальними основами музичної терапії як науки; усвідомлення основних теоретичних положень та понять щодо музично-теоретичних основ музичної терапії, історії музичної терапії, основ сучасної музично-терапевтичної практики; набуття навичок аналізу музичного матеріалу з точки зору його можливостей впливу на психофізіологію людини.
Здатність музики позитивно впливати на психофізіологію людини здавна використовується в терапевтичній практиці. Сьогодні музична терапія є досить розповсюдженою за рубежем та активно впроваджується на вітчизняних теренах. Досвід роботи музично-терапевтичних центрів показує, що ефективним є залучення до співпраці з медиками музикознавців і музикантів-практиків. Їхня діяльність обумовлена потребою знання теорії та історії музики для підбору необхідного репертуару для сприйняття музики, володіння музичними інструментами чи навичками співу для сумісного музикування з хворим (наприклад, коли вербальний контакт з певних причин є неможливим).
Keywords: вплив музики; етос; катарсис; психоемоційна сфера