Вплив сонячної активності на екологічні процеси на природо-заповідних територіях Західного Полісся: проблема чи гіпотеза? - Кошовий, В. В.; Івантишин, О. Л.; Горбань, І. М.; Альохіна, О. В.; Мезенцев, В. П.; Петрів, Х. О.; Koshovyy, V. V.; Ivantyshyn, O. L.; Gorban, I. M.; Alokhina, О. V.; Mezentsev, V. P.; Petriv, Kh. О. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012)
Наведено результати експериментальних досліджень та аналізу деяких проявів сонячної активності та геоефективної реакції на них низки біотичних та абіотичних компонентів біогеосистеми природно-заповідних територій Західного Полісся, виконаних з використанням сучасних інструментальних засобів (декаметровий радіотелескоп УРАН-3, транскордонна мережа моніторингу ґрунтів, цифрова метеостанція тощо) та наземних спостережень змін стану цих компонентів. Розглянуто вплив довготривалих циклічних геліопроцесів на екологічні процеси і вплив спорадичних короткотривалих компонентів сонячної активності, які обумовлюють геомагнітні збурення та збурення природного атмосферного інфразвуку в біогеосистемі. Results of experimental researches and analysis of some solar eruptive events and geo-efficient reaction on them of row of biotic and abiotic components of the West Polesie naturally-protected territories biogeosystem executed with the use of modern tools (decameter radio-telescope URAN-3, transboundary network of soils monitoring, digital weather-station and others like that) and ground-based supervisions of changes of these components state, have been presented. Influence on the ecological processes of the long-term cyclic helio-processes and influence of the short-term sporadic solar eruptive events, which cause the geomagnetic and infrasound activity in the biogeosystem, are considered
Influence of Solar Activity on the Ecological Processes of the Naturally-Protected Territories of Westrn Polesie: Problem or Hypothesis?
Роботу виконано у Фізико-механічному інституті ім. Г. В. Карпенка НАН України та Львівському центрі Інституту космічних досліджень НАН України та НКА України
Keywords: сонячна активність; біогеосистема; природно-заповідна територія; геліопроцеси; геомагнітні збурення; природний атмосферний інфразвук; екологічні процеси; біоіндикатор; реляційна база даних; сонячно-земні зв’язки; кореляційно-регресійний аналіз; crosscorrelation-regressive analysis; sun activity; biogeosystem; naturally-protected territory; helio-processes; ecological processes; geomagnetic activity; infrasound activity; bio-indicator; relational database; solar-terrestrial interactions