Методика дослідження мікроклімату з метою просторового планування міста Луцька - Чижевська, Лариса Тарасівна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Полянський, Сергій Володимирович (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
Обґрунтовано теоретичні та методичні аспекти проведення мікрокліматичних спостережень у місті Луцьку. Простежено історію становлення кліматологічних студій у межах міста Луцька, витоки якої сягають кінця XIX століття. Визначено методичні особливості організації маршрутних досліджень. Проведено мікрокліматичні спостереження за радіальними напрямками, що пролягають від центру міста до його околиць, упродовж різних сезонів. Здійснено порівняння відповідних результатів, що були отримані в різні періоди. Враховано вплив природних і антропогенних передумов на формування мікроклімату міста Луцька. Проаналізовано перспективи регулювання мікрокліматичних умов у межах досліджуваної території. Виокремлено мікрокліматичні зони за характером прояву переважаючих параметрів мікроклімату, що сприяє його подальшому просторовому плануванню міста та створенню оптимальних умов проживання та діяльності населення.
Keywords: мікроклімат; природні й антропогенні чинники формування мікроклімату; температура та вологість повітря; вимірювання; вітер; зелені зони; мікрокліматичне зонування; глобальні зміни клімату; Луцьк.; microclimate; 911.2:910.3(502)