Слово в українській поезії - Бублейник, Людмила Василівна; Bubleinyk, Liudmyla V. (Волинський інститут економіки і менеджменту, 2012)
У посібникові розглянуто деякі з найважливіших стильових параметрів мови української поезії кінця ХІХ-початку ХХ ст. Проаналізовано особливості ідіостилю Лесі Українки: функціональне навантаження антропонімів та колоризмів, засоби створення контрасту, роль і місце порівнянь у системі тропів, інтертекстуальні словесні образи та форми діалогу в драматичних поемах. У розгляді мовотворчості Є. Маланюка увагу зосереджено на характері образних конотацій в ономастичній лексиці, схарактеризовано структуру та семантику «речовинних» метафор, метафоричні складники концепту вітер, лексичні засоби створення мовної експресії та функції звукообразів. Проаналізовано Слово як об’єкт художнього зображення у Ліни Костенко, поетику контрасту в її ліриці та мовно-стилістичні особливості роману «Берестечко». Посібник укладено на основі матеріалів монографії автора «Світ слова української поезії» (Луцьк, 2011), доповнених та опрацьованих відповідно до вимог наукового навчального видання. Для студентів, аспірантів, учителів та всіх, хто цікавиться проблематикою художнього мовлення.
Keywords: мова української поезії; стильові параметри; ідіостиль; колоризм; тропи; інтертекстуальні словесні образи; образні конотації; мовна експресія; звукообрази