Інституційно-правові механізми сучасного українсько-польського співробітництва - Strilchuk, Ludmyla; Стрільчук, Людмила (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано інституційно-правові механізми, що забезпечують сучасні українсько-польські міждержавні відносини. Правова основа інституційного забезпечення сформувалась у першій половині 90-х рр. ХХ ст. і продовжує доповнюватися та розширюватись упродовж двадцяти останніх років. Основна мета інституційного забезпечення міждержавної співпраці – розв’язання проблем міждержавного співробітництва, а також прикордонних регіонів, що мають загальнодержавне значення. Для цього центральні органи державної влади виробляють національну політику в цій сфері й узгоджують державні інтереси із загальноєвропейськими, а також здійснюють гармонізацію національних та регіональних цілей. Одним із важливих елементів інституційного забезпечення міждержавного співробітництва України та Польщі є адаптація на вітчизняному ґрунті інституцій, що забезпечують євроінтеграцію, а також наближення законодавства до чин-них правових норм та стандартів ЄС.This article analyzes the institutional and legal mechanisms for modern Ukrainian-Polish bilateral relations. The legal basis for institutional support emerged in the first half of the 90s of the ХХ th century and continues to be supplemented and expanded over the last twenty years.On the state level the main purpose of the institutional groundwork of the interstate cooperation is a solving of the problems of the interstate cooperation as well as problems of the cross-border regions of the nationwide importance.
Institutional and Legal Mechanisms of Modern Ukrainian-Polish Cooperation
Keywords: інституційне забезпечення; співробітництво; міждержавні відносини; Україна; Республіка Польща; правова база; institutional groundwork; cooperation; interstate relations; Ukraine; Republic of Poland; legal groundwork