Історична пам’ять та травма в канадських графічних романах: аналіз авторських наративних засобів - Калиновська, Ірина Миколаївна; Коляда, Еліна Калениківна; Калиновська, Магдалена В. (Ужгородський національний університет, 2024)
Статтю присвячено дослідженню авторських наративних засобів формування історичної пам’яті та репрезента ції травми в канадських графічних романах у контексті переосмислення канадської історії та ідентичності корінних народів. Матеріалом дослідження слугують графічні романи «Німкій» (Nimkii), «Нахилена земля» (Tilted Ground), «Роузі» (Rosie) графічної антології This Place: 150 Years Retold, створеної представниками корінних народів Канади. Дослідження показує, що в графічних романах ефективно поєднано вербальні та невербальні компоненти для створення багатошарових історичних наративів, які дозволяють читачам глибше зануритися у зображувані історичні події колоніального минулого корінних народів Канади та зрозуміти емоційні стани персонажів. Ці графічні романи не лише передають травматичний досвід корінних народів, висвітлюють маловідомі або замовчувані аспекти історії Канади, але й популяризують знання про минуле, стимулюють критичне мислення, емпатію та рефлексію щодо зображуваних історичних подій. Проаналізовано вербальні та невербальні засоби, які використовують автори та ілюстратори для висвітлення травматичного досвіду корінних народів Канади та формування їхньої колективної пам’яті. З-поміж вербальних засобів зафіксовано використання фонетичних, лексичних та синтаксичних одиниць для відтворення травматич ного досвіду. Невербальні засоби включають специфічну кольорову палітру, вирази обличчя та пози персонажів, структуру панелей, шрифт, пунктуацію, які візуально підкреслюють емоційний вплив травматичних подій. Результати дослідження підтверджують значний потенціал графічних романів як засобу для переосмислення історії, формування колективної пам’яті та репрезентації травматичного досвіду. Це дослідження відкриває пер спективи для подальшого вивчення ролі графічних романів у формуванні історичної свідомості та національної ідентичності.
Keywords: графічний роман; корінні народи Канади; травма; травматичний досвід; емоційний стан; вербальний засіб; невербальний засіб; 821-31(71):[94:316.64