Археологічні дослідження Волинської і Рівненської областей у другій половині 1940-х – 1980-х рр. - Гаврилюк, Світлана Віталіївна (Адміністрація Державного історико- культурного заповідника у м.Луцьку, 2023)
Пам’ятки археології є унікальними свідками виникнення і розвитку людської цивілізації, становлення культури українства і національних меншин, які в той чи інший хронологічний період проживали на певній етнічній українській території. Волинь і Рівненщина не є винятком. Тут зосереджено чимало археологічних об’єктів культурної спадщини, вивчення яких розпочалося ще у ХІХ ст. і продовжується й нині. Період другої половини 1940-х – 1980-х рр. характеризувався активним зацікавленням археологічними пам’ятками Волинської і Рівненської областей (до 1991 р. – Ровенської) зі сторони академічних установ Української РСР та з-поза її меж, музейних закладів, історико-культурних заповідників обох областей, працівників закладів вищої освіти тощо.