Principles of Formation of EU Budget - Kononchuk, I.; Конончук, І. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
The article analyzes the acts of primary and secondary law that regulate the budget process of European Union (hereinafter – the EU). The principles of formation of EU budget are described. It is noted that the EU budget process includes the following stages: development of project of EU budget; consideration of the draft budget in the Council and in the European Parliament; budget approval; execution of the budget; control over the observance of the budget legislation. The place and role of the institutions in the budget process of EU is determined. У статті проаналізовано акти первинного й вторинного права, які регулюють бюджетний процес Європейського Союзу. Охарактеризовано принципи формування бюджету ЄС, а саме єдності і бюджетної точності, щорічності, рівноваги, розрахункової одиниці, універсальності, деталізації, дотримання бюджетної дисципліни та прозорості. Зазначено, що бюджетний процес ЄС включає такі етапи: розробка проекту бюджету ЄС; розгляд проекту бюджету в Раді та Європейському парламенті; схвалення бюджету; виконання бюджету, контролю за дотриманням бюджетного законодавства. Щорічний бюджет ЄС повинен відповідати багаторічному фінансовому рамковому плану, котрий має забезпечувати впорядкований розвиток видатків ЄС у межах його власних ресурсів. Визначено місце й роль інституцій у бюджетному процесі ЄС
Принципи формування бюджету ЄС
Keywords: budget; budget process; principles of budget process; budget procedure; financial regulations; бюджет; бюджетний процес; принципи бюджетного процесу; бюджетна процедура; фінансовий регламент