Порядок вирішення колективних трудових спорів і конфліктів в Україні - Сокол, Марія Василівна; Sokol, Mariia V. (Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2010)
Дисертацію присвячено комплексному дослідженню актуальних теоретичних та практичних проблем правового регулювання порядку вирішення колективних трудових спорів і конфліктів. У роботі проводиться розмежування правових категорій “колективна трудова розбіжність”, “колективний трудовий спір” і “колективний трудовий конфлікт”; розглядаються їх спільні та відмінні ознаки, правова природа, види, причини виникнення колективних трудових спорів і конфліктів та можливі шляхи запобігання їх виникненню. Аналізується чинне трудове законодавство України, проводиться його порівняльно-правовий аналіз з нормами трудового законодавства держав учасниць СНД та ЄС. Представлено поетапний розгорнутий правовий аналіз процедури вирішення колективних трудових спорів за допомогою примирних органів, обґрунтовано ряд пропозицій з удосконалення порядку їх розгляду. Велика увага приділена дослідженню правового регулювання проведення страйку як засобу вирішення колективних трудових конфліктів у трудовому законодавстві України та у законодавстві закордонних країн. На підставі проведеного дослідження сформульовано конкретні пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства, що регулює порядок вирішення колективних трудових спорів, конфліктів. Наведені у роботі висновки та пропозиції дозволять удосконалити дану сферу трудового законодавства, гармонізувати її з нормами міжнародного трудового законодавства.

Dissertation is devoted to a comprehensive study of legal regulation current theoretical and practical problems of collective labour disputes and conflicts solving. In this paper work the boundary delimination of legal categories “collective labour disagreement”, “collective labour dispute” and “collective labour conflict” is made; their common and distinguishing features, legal nature, kinds, origin causes and possible ways of preventing of collective labor disputes and conflicts rising are considered. The current legislation of Ukraine is analysed, its comparative-legal analysis with labour legislation norms of the CIS and the EU is carried out. The phased advanced legal analysis of the collective labour disputes solving procedure with the help of conciliation bodies is presented, a number of proposals to improve the procedure for their consideration are grounded. Much attention has been given to the law regulation study of the collective labour disputes solving through strikes in the national legal system and legal systems of foreign countries. Based on the conducted research, the specific proposals for current legislation improvement, that regulates the collective labour disputes, conflicts solving procedure, are formulated. Conclusions and proposals, that are presented in the dissertation, let to improve this area of labour law, to harmonize it with international labour law norms.
Procedure of collective labor disputes and conflicts solving in Ukraine
Keywords: колективний трудовий спір; collective labour dispute; колективний трудовий конфлікт; collective labour conflict; примирення; conciliation; посередництво; mediation; трудовий арбітраж; labour arbitration; страйк; strike; локаут; lockout