Правовий статус Верховного представника ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки - Конончук, Ірина Миколаївна (My University, 2024)
У статті досліджено правовий статус Верховного представника ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки. З’ясовано, що Верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки призначається Європейською радою кваліфікованою більшістю голосів за погодженням із Головою Європейської комісії та за згодою Європейського парламенту. Верховний представник є відповідальним перед Європейською комісією, Радою ЄС і Європейським парламентом. Європейський парламент може оголосити вотум недовіри Європейській комісії, наслідком чого буде відставка й Верховного представника ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки, який водночас зберігатиме свою посаду в Раді ЄС до призначення нового складу Європейської комісії. Верховний представник ЄС очолює Раду закордонних справ та сприяє своїми пропозиціями підготовці спільної зовнішньої й безпекової політики та забезпечує виконання рішень, схвалених Європейською радою та Радою ЄС. Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки є одним із заступників Голови Європейської комісії. Основним завданням Верховного представника на цій посаді є забезпечення узгодженості та послідовності зовнішньої діяльності Європейського Союзу. Верховному представнику ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки під час виконання його повноважень допомагає Європейська служба з питань зовнішньої діяльності. Визначено, що Верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки виконує такі завдання: участь у роботі Європейської ради; проведення та імплементація СЗППБ; роль заступника Голови Європейської комісії; управління ЄСЗД, уключаючи представництва ЄС; медіація; запит до Комітету з питань політики та безпеки щодо отримання висновку у СЗППБ; право на розробку проєкту СПБО (можливо, спільно з Європейською комісією); координація цивільних і військових аспектів; керівництво місією, доручене Радою ЄС групі держав-членів; співробітництво щодо реалізації структурної співпраці.
Keywords: спільна зовнішня політика та політика безпеки; Європейський Союз; Верховний представник Європейського Союзу із питань закордонних справ і політики безпеки; Європейська служба з питань зовнішньої діяльності; 341.1:061.1ЄС]:354.11.087