Профілактика професійного вигорання фахівців із соціальної роботи в умовах воєнного стану - Олійник, Інна Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мета дослідження: розробити та впровадити програму соціально-психологічного тренінгу з профілактики професійного вигорання фахівців із соціальної роботи в умовах воєнного стану. Об’єкт дослідження: профілактика професійного вигорання фахівців із соціальної роботи. Предмет дослідження: зміст, форми і методи профілактики професійного вигорання фахівців із соціальної роботи із соціальної роботи в умовах воєнного стану. У роботі визначено особливості професійного вигорання фахівців із соціальної роботи під час війни, розкрито сутність і зміст профілактики професійного вигорання фахівців із соціальної роботи, окреслено категорії фахівців із соціальної роботи, схильні до професійного вигорання. За результатами діагностики на констатувальному етапі експерименту виявлено, що показники наявності у фахівців із соціальної роботи високого рівня професійного вигорання склали 57,1%, тобто більше, ніж у половини фахівців, які взяли участь в анкетуванні. Показники середнього рівня професійного вигорання склали 28,6%, низького – 14,3%. Це обумовило потребу розробки та впровадження програми соціально-психологічного тренінгу з профілактики професійного вигорання фахівців із соціальної роботи в умовах воєнного стану. Впровадження програми відбувалося у декілька етапів (підготовчий, основний, заключний). За даними підсумкової діагностики показники середнього рівня професійного вигорання у фахівців із соціальної роботи зменшилися на 14,3%, високого – на 42,8%. Такі результати засвідчили ефективність програми соціально-психологічного тренінгу з профілактики професійного вигорання фахівців із соціальної роботи в умовах воєнного стану. Отримані результати дослідження можуть стати в нагоді у профілактичній роботі соціальних установ, які здійснюють діяльність щодо профілактики професійного вигорання фахівців із соціальної роботи.
Keywords: соціальна робота; профілактика професійного вигорання