Психологічні особливості особистісної зрілості як ресурсу у професійному становленні студентів-психологів - Лисюк, Максим Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мета дослідження полягає у теоретико-методологічному обґрунтуванні та емпіричному дослідженні психологічних особливостей особистісної зрілості студентів-психологів як важливого ресурсу у їх професійному становленні. У першому розділі розглянуто теоретико-методологічні засади вивчення психологічних особливостей особистісної зрілості студентів-психологів як важливого ресурсу у їх професійному становленні. У другому розділі описаний методичний інструментарій, який використовувався для діагностики особистісної зрілості та її складових, локусу контролю, особливостей саморозвитку та Я-концепції особистості. Здійснено аналіз емпіричних даних вибірки – студентів-психологів. У третьому розділі обґрунтовано методичні засади практичної роботи та розроблено програму соціально-психологічного тренінгу щодо формування та розвитку розвитку особистісної зрілості студентів-психологів. За результатами проведеного аналізу теоретико-емпіричного дослідження зроблено висновки. Практична значущість одержаних результатів полягає в тому, що результати дослідження можуть бути використані в діяльності практичних психологів у роботі зі студентами щодо формування та розвитку особистісної зрілості.
Keywords: особистість студента-психолога; соціально-психологічний тренінг; особистісна зрілість; самореалізація; Я-концепція