Про інтерлігвальні контакти в умовах мультинаціонального Закарпаття - Головчак, Наталія Іллівна; Holovchak, N. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті зроблено спробу проаналізувати передумови та характер міжмовних контактів, зокрема взаємодію української та німецької говірок на рівні апелятивної та онімної лексики в умовах довготривалих, історично зумовлених інтеретнічних контактів на прикладі Закарпаття. Актуальність такого дослідження полягає в потребі вивчення закономірностей, особливостей і результатів взаємодії мов, що дозволяє узагальнювати знання про їх перебіг, закономірності, а також про асимілятивні й інтерференційні явища. Мета статті – проаналізувати причини і пояснити наслідки взаємодії української та німецької систем загальних і власних назв. Це питання ще не розглядалося в такому ракурсі. Результати дослідження можуть бути використані для укладання словника регіональної лексики України. The article attempts to analyze the premises and character of interlingual contacts, particularly the interaction between Ukrainian and German dialects at appellative and onomastic vocabulary in terms of long-term, historically caused, interethnic contacts taking Transcarpathian region as an example. The topicality of this research lies in the need to study regularities, characteristics and results of the interaction of different languages taking into consideration intense globalization processes that allow us to generalize knowledge about their course, specificity and also assimilative and interference phenomena. The purpose of the article – to analyze the reasons and explain the implications of interaction of Ukrainian and German systems of common and proper names. Results of the given research can be used for compiling a dictionary of ukrainian regional vocabulary.
About Interlingual Contacts in Multinational Transcarpathian Region
Keywords: міжмовні контакти; language contacts; Ukrainian and German dialects of Transcarpathian region; українська, німецька говірка Закарпаття; запозичення; borrowings