Словянські типи в новелістиці Томаса Манна - Бондаренко, Галина; Bondarenko, H. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
У статті проаналізовано вплив на становлення естетичних поглядів та творчого методу Т. Манна видатних досягнень російської літератури, а також на прикладі новел «Тоніо Крегер» та «Смерть у Венеції» розглянуто, як звернення до героїв слов’янського походження сприяє розкриттю головної проблеми творчості письменника – проблеми «мистецтво та життя». The article analyzes the influence of outstanding achievements of Russian literature upon Thomas Mann’s aesthetic views and creative method. On the grounds of the novels «Toriio Kroger» and «Death in Venice» the article investigates how introduction of Slavonic heroes contributes to the disclosure of the main writer’s problem – the problem of «art and life».
The Slavic Charactere in Tomas Mann’ Novels
Keywords: імагологія; стереотип; творча свідомість; рецепція; міфологізація; «мовний» портрет; монолог у діалозі; imagology; stereotype; creative mind; reception; mythologization; «speech» portrait; monologue in the dialogue