Психологічні особливості впливу мовленнєвого етикету інтернет-новин на процес їх розуміння - Акімова, Наталія; Akimova, Nataliia (My University, 2018)
The paper is focused on understanding features of Internet news. Among the main methods of analysis applied are descriptive text analysis, linguocultural and concept text analysis, descriptive introspection and modeling, method of semantic and pragmatic interpretations, contextual observation. The author emphasizes that specific characteristics of Internet news should be considered in studying their understanding process. Internet news differ from print news by lack of censorship, weak dependence on the publication format, hypertext, interactivity, electronic form that allow simplifying the printing process, saving time, collective authorship, the possibility of archiving and electronic search, the possibility of permanent access from anywhere in the world, multimedia, unlimited print run and low cost, fragmentation. These new technical features create the potential for introducing various communicative phenomena, in particular personalization, violation of linguistic rules, simplification, use of jargon, invectives and terms that forms a specific Internet news speech etiquette. Verbs in the third form of a plural, often not calling the subject of action, or calling it only formally, i.e. as a metonymy (for example: “power”) or as a name without referent, are typical for Internet news etiquette. Such speech etiquette of the Internet news significantly complicates their content understanding. Besides same values, attitudes and pattern are imposed on readers using confusing utterances. Psychological features of the Internet news’ speech etiquette impact on understanding are represented in the text understanding model proposed in this article.У статті аналізуються особливості розуміння інтернет-новин. Для цього використані методи аналізу та синтезу; описового, лінгвокультурного та концептуальнного аналізу тексту, дескриптивної інтроспекції та моделювання, метод семантичних і прагматичних інтерпретацій, контекстне спостереження. Автор акцентує, що у процесі дослідження розуміння новин у інтернеті варто враховувати їх специфічні характеристики. Виокремлено, що на відміну від друкованих новин інтернет-новинам властиві такі риси: відсутність цензури, жорсткої залежності від формату видання, гіпертекстовість, інтерактивність, електронна форма, що дозволяє спростити процес друку, зекономити час, колективне авторство, можливість архівування та електронного пошуку, можливість постійного доступу з будь-якої точки світу, мультимедійність, необмежений тираж та низька собівартість, уривчастість (не можна відкрити декілька сторінок в одному вікні). Ці нові переважно технічні можливості створюють потенціал реалізації низки комунікативних феноменів, зокрема персоналізації, нехтування мовними нормами, спрощення, широкого використання жаргону, термінів, що призводить до формування специфічного мовленнєвого етикету інтернет-новин. Для мовленнєвого етикету інтернет-новин типовим є використання дієслів у третій формі множини, часто не називаючи суб’єкта дії або називаючи лише формально: через метонімію (наприклад: «влада») або за допомогою онімів без референтів. Такий мовленнєвий етикет інтернет-новин значно ускладнює розуміння їх змісту, крім того за допомогою незрозумілих формулювань читачам нав’язують певні цінності, установки та орієнтири. Психологічні особливості впливу мовленнєвого етикету інтернет-новин на процес розуміння репрезентовані у моделі розуміння такого тексту, що запропонована у цій статті (на прикладі новинного анонсу з сайту «РосБизнесКонсалтинг»).
Speech Etiquette and Its Psychological Impact on Understanding Internet News
Keywords: розуміння; інтернет-новина; інтернет-текст; психолінгвістика; кіберпсихологія; нейропсихологія; understanding; Internet news; cyberpsychology; neuropsychology; psycholinguistics; Internet text