Засоби вираження негативної оцінки в англомовному економічному дисурсі - Лут, Катерина; Lut, Kateryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Стаття присвячена виявленню засобів вираження негативної оцінки в сучасному англомовному економічному дискурсі. Досліджено різнорівневі мовні одиниці, спрямовані на реалізацію цього універсального та багатогранного феномена в текстах, присвячених висвітленню актуальної проблеми – кризової ситуації, що останнім часом склалася навколо банку Deutsche Bank. У результаті аналізу статей із газет, журналів й Інтернет-видань, що висвітлюють новини у сфері економіки й надають аналітичну оцінку подіям, були виділені типи негативної оцінки, репрезентованої в економічних текстах (раціональна / емоційна; експліцитна / імпліцитна). Аксіологічно-марковані одиниці на позначення раціональної оцінки були згруповані з огляду на їхні структурно-семантичні параметри й прагматичні цілі, репрезентанти емоційної оцінки розподілені відповідно до основних загальноприйнятих типів емоцій. Було визначено, що негативну оцінку часто пом’якшують автори економічних повідомлень за допомогою різноманітних засобів: цитат, що апелюють до авторитета, засобів хе- джування та модальних дієслів, покликаних зменшити категоричність висловлення. The aim of the article is to distinguish the means of negative evaluation in the English economic discourse. The means of negative evaluation, a universal and multifaceted phenomenon, belonging to various language levels have been studied. As the source of illustrative material we used the texts describing the urgent issue – the crisis in which Deutsche Bank has recently found itself. Having analyzed the articles from newspapers, magazines, and Internet publications covering latest economic news and analytical evaluations of economic phenomena and events we have distinguished different types of negative evaluation represented in economic texts (rational / emotional; explicit / implicit). Axiologically marked units actualizing rational evaluation have been grouped according to their structural and semantic parameters and pragmatic goals and objectives. Markers of emotional evaluation have been divided into groups basing on the classification of common basic types of emotions offered be R. Plutchik. It was determined that negative evaluation is often mitigated by the authors of economic texts with the help of various means: quotes that appeal to the authority, means of hedging and modal verbs that mitigate criticism.
Means of Negative Evaluation in English Economic Discourse
Keywords: раціональна та емоційна оцінка; та імпліцитна оцінка; аксіологічно-марковані лексеми; rational and emotional evaluation; explicit and implicit evaluation; axiologically marked lexemes