Особливості хореографічної культури Волинського Полісся та Центральної України: порівняльний аналіз - Матвіюк, Денис Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню особливостей хореографічної культури Волинського Полісся та Центральної України в аспекті порівняльного аналізу. Актуальність теми зумовлена необхідністю комплексного осмислення регіональних танцювальних традицій як важливої складової національної культурної спадщини України та потребою їх збереження в умовах сучасних соціокультурних трансформацій. Метою дослідження є виявлення спільних і відмінних рис хореографічної культури Волинського Полісся та Центральної України, визначення чинників формування регіональної специфіки танцювальних традицій і особливостей їх сучасного розвитку. Для досягнення поставленої мети використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема історикокультурний, етнохореологічний, порівняльний та структурно-аналітичний методи. У роботі розглянуто теоретико-методологічні засади вивчення регіональної хореографічної культури, проаналізовано історико-культурні умови формування танцювальних традицій Волинського Полісся та Центральної України, охарактеризовано їх жанрову систему, танцювальну лексику, виконавську манеру, музичний супровід і костюмні особливості. Особливу увагу приділено проблемам сценічної інтерпретації та сучасного розвитку народної хореографії досліджуваних регіонів. 3 Наукова новизна роботи полягає у комплексному порівняльному аналізі хореографічної культури Волинського Полісся та Центральної України з урахуванням регіональної специфіки, а також у систематизації основних ознак, що визначають їхню стильову та художню своєрідність. Практичне значення результатів дослідження полягає в можливості їх використання у професійній хореографічній діяльності, навчальному процесі закладів мистецької освіти та подальших наукових розвідках з проблем народної хореографії.
Keywords: хореографічна культура; народний танець; регіональні традиції; Волинське Полісся; Центральна Україна; сценічна інтерпретація; порівняльний аналіз