Використання технік майндфулнес в роботі з військовослужбовцями - Сулік, Микола Геннадійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою дослідження було проаналізувати потенціал майндфулнес-практик як засобу зниження стресу, розробити рекомендації для покращення стану шляхом практики майндфулнес. У першому розділі кваліфікаційної роботи розглянуто психологічні особливості військовослужбовців, які перебувають у зоні підвищеного ризику розвитку стресових і тривожних розладів через умови бойових дій, постійну загрозу життю, емоційне перенавантаження та складнощі адаптації до мирного життя. Військові часто зіштовхуються з емоційною ізоляцією, труднощами у вираженні почуттів, внутрішнім напруженням та зниженням здатності до саморефлексії й емоційної регуляції. У цьому контексті майндфулнес розглядається як ефективний інструмент психологічної підтримки, що сприяє стабілізації психоемоційного стану, зниженню рівня тривожності, підвищенню стресостійкості, поліпшенню розуміння власних емоцій і реакцій, а також розвитку внутрішніх ресурсів і зменшенню проявів посттравматичних симптомів. Практики майндфулнес є безпечними та адаптивними й можуть застосовуватися як у індивідуальній, так і в груповій роботі з урахуванням специфіки військового середовища та мотивації до їхньої регулярної практики. У другому розділі описано результати емпіричного дослідження, що стосувалося психологічного стану військовослужбовців тилової частини Збройних сил України. Зокрема, вивчались особливості емоційної регуляції, рівень тривожності, депресивних симптомів і сприйманого стресу. Дослідження показало, що військові з меншим досвідом служби частіше стикаються з труднощами у вираженні емоцій, схильністю до їх пригнічення та підвищеною напругою. У таких випадках тривожність і стрес виявляються більш вираженими, а рівень емоційної стабільності нижчим. Водночас спостерігається поступове покращення цих показників зі зростанням досвіду, що свідчить про наявність адаптивних ресурсів. Отримані результати підкреслюють важливість своєчасної психологічної підтримки військових, зокрема через впровадження майндфулнес-практик, які можуть ефективно допомагати у стабілізації емоційного стану та зниженні психоемоційного навантаження.
Keywords: військовослужбовці; психологічна підтримка; стрес; тривожність; депресія; емоційна регуляція; майндфулнес