Особливості реакцій серцево-судинної системи на дію іонізуючого випромінювання - Журавльов, Олександр; Бурбан, Лілія; Дмитроца, Олена; Швайко, Світлана; Zhuravlov, Olexandr; Burban, Lilia; Dmytrotsa, Olena; Shvaiko, Svitlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Реакції структур серцево-судинної системи на дію радіаційного фактора тривалий час викликали полеміку серед науковців. Серце, на відміну від судинного русла, належить до досить радіорезистентних органів, що підтверджується даними про появу структурних змін міокарда в діапазоні доз 13–15 Зв. Нижчі дози опро-мінення переважно призводять до функціональних змін у роботі серця (зміни кровоносних судин, дистрофічні порушення його м’язових волокон та напруженість вегетативної регуляції діяльності), які не зникають і у віддалені періоди після променевого впливу. Реакції судинної ланки при радіаційних навантаженнях, що вхо-дять до діапазону малих доз, проявляються лише розширенням меж фізіологічної лабільності вегетативно-судинної регуляції й не пов’язані з органічними змінами в елементах судинної системи. Особливості централь-ного кровотоку в осіб, котрі зазнали радіаційного впливу внаслідок проживання за контрольованій території, мають компенсаторний характер, тоді як найбільш негативні ефекти з боку гемодинаміки виявляються в су-динах середнього та малого діаметра. Потрібно відзначити також, що такі ефекти простежено під час проведення функціональних проб із фізичним чи розумовим навантаженням, тоді як стан спокою досить часто не виявляє особливостей роботи серцево-судинної системи в осіб, які зазнали радіаційного впливу, і жителів відносно екологічно чистих зон. The reactions of cardiovascular system’s structures on the effect of radiation factor caused the controversy among scientists for a long time. The heart, in contrast to the vasculature, refers to quite radioresistant organs, which was confirmed by the appearance of myocardium’s structural changes in the dose range of 13–15 minutes. The lower radiation doses basically lead to functional changes in work of heart (changes in blood vessels, dystrophic violation of its muscle fibers and tension of autonomic regulation of activity), which do not disappear in the remote period after radiation influence. The reactions of the vascular level during the radiation load, which related to the range of low doses, are manifested only through the expanding boundaries of physiological lability of vegetative-vascular regulation and are not related to organic changes in the elements of the vascular system. The peculiarities of central blood flow in people, who have suffered from the radiation exposure due to residence on controlled territory, have compensatory nature, while the most negative effects of the hemodynamics are manifested in blood vessels with small and medium diameter. It should be also noted, that these effects are observed during the carrying out of functional tests with physical or mental exertion, while the state of rest often does not reveal the specifics of the cardiovascular system in people that suffered from the radiation exposure and inhabitants of relatively environmentally clean areas.
The Pecuґliarities of Cardiovascular System’s Reactions on the Effects of Ionizing Radiation
Keywords: іонізуюче випромінювання; гемодинаміка; серцево-судинна система; ionizing radiation; geodynamics; cardiovascular system