Аспекти професійного становлення майбутнього педагога - Мельник, Ірина Миколаївна; Melnyk, Iryna M. (My University, 2018)
Стаття присвячена висвітленню одного із важливих аспектів підготовки майбутнього педагога, зокрема формуванню мотиваційного компонента - суттєвого складника діяльності педагога. Здійснено аналіз наукових джерел з проблеми, виявлено не вивчені напрями. Автор акцентує на змістовій сутності та значенні мотиваційного компонента у структурі діяльності вчителя, його мотивах, потребах, ціннісних орієнтаціях. Розкривається зміст означених категорій. Підкреслюється, що мотиваційна спрямованість є динамічною структурною складовою підготовки вчителя протягом усіх років навчання у ВНЗ. У статті наголошується, що основу успішної професійної діяльності фахівця складає відповідність індивідуально-типологічних та фізіологічних особливостей людини обраною нею професії. Не останню роль при цьому відіграє мотиваційна готовність особистості до майбутньої професійної діяльності. Система підготовки майбутнього педагога, яка діє сьогодні, її змістові та процесуальні характеристики не охоплюють усіх компонентів готовності до педагогічної діяльності, тому що всілякі надбудови, вдосконалення, доповнення не змінюють головного недоліку в ній – екстравертованої спрямованості, а відтак, не призводять до суттєвих змін у якості формування особистості педагога. The article is devoted to highlighting one of the important aspects of the future teacher’s training, especially the formation of the motivational component – the essential component of the teacher's activity. The analysis of the scientific sources on the field of the problem has been done. In addition, the unexplored areas have been identified. The author focuses on the content essence and the meaning of the motivational component in the structure of the teacher's activity, his or her motives and needs, value orientations. The contents of definite categories are disclosed. It is highlighted, that motivational orientation is the dynamic structural component of teacher’s training during all years of studying at the university. Thus, it is accentuated, that conformity of the individual typological and physiological features of the profession, chosen by the person, is the base of the successful professional activity of the specialist. All things considered, motivational readiness of the personality for the future profession plays the particular role.
Aspects of professional development of the future teacher
Keywords: мотиваційний компонент; майбутній педагог; ціннісні орієнтації; потреби; мотиви; професійне становлення; motivational component; professional development; motives; needs; value orientations; future teacher