Механізм та інструменти місцевого соціально-економічного розвитку територіальних громад - Коритко, Михайло Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У комплексній кваліфікаційній роботі проаналізовано теоретичні погляди щодо сутності концепції місцевого соціально-економічного розвитку територіальних громад, інструментів й механізму її реалізації. Окрема увага приділена ролі місцевих програм соціально-економічного розвитку територіальних громад. Окремим розділом виділено та проаналізовано умови та чинники формування місцевого соціально-економічного розвитку Боратинської територіальної громади, зокрема найважливіші – економіко-географічне положення та сучасний адміністративно-територіальний устрій, природні умови та природні ресурси, особливості соціально-демографічної ситуації. Місцевий соціально-економічний розвиток Боратинської територіальної громади у магістерській роботі досліджено через бюджетну діяльність, як механізм забезпечення та реалізації місцевого соціально-економічного розвитку, також інструменти – стратегічне планування, програми соціально-економічного розвитку, цільові програми, міжмуніципальне співробітництво, співпрацю з міжнародними та громадськими організаціями й грантову діяльність, маркетинг і брендинг громади. Виділено основні проблеми та перспективні шляхи місцевого соціально-економічного розвитку Боратинської територіальної громади.
Keywords: територіальна громада; Боратинська територіальна громада; Волинська область; соціально-економічний розвиток; інструменти соціально-економічного розвитку; бюджетна діяльність; місцевий розвиток; програма; territorial community