Ґрунтознавство - Полянський, Сергій Володимирович; Polianskyi, Serhii V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Робочу програму складено у відповідності до навчального плану напряму 6.080101 “Геодезія, картографія та землеустрій”. Курс передбачає вивчення ґрунту, його походження, будову, склад і властивості. Мета курсу навчальної дисципліни – формування поняття про ґрунтознавство як науку, розглядати ґрунт як важливий природний ресурс та об’єкт господарської діяльності, його значення в науково-технічному прогресі сільськогосподарського виробництва та вирішення завдань раціонального використання і збереження природних ресурсів, зокрема земельних. Основні завдання навчальної дисципліни: теоретичні знання закономірностей формування ґрунтів, властивостей їх мінеральної та органічної речовини, специфіка між фазових взаємодій, особливостей вбирного комплексу, типів режимів, класифікацій та номенклатури ґрунтів; – формування вмінь проведення польових досліджень ґрунтів; – оволодіння методиками дослідження ґрунтів; – розуміння суті ґрунтотворного процесу, основ раціонального використання та шляхів стабілізації і підвищення родючості; – засвоєння навичок морфологічного аналізу ґрунтів.
Keywords: польові дослідження; меліорація грунтів; грунтові розрізи; гранулометричний склад; щільність; вологість грунту