Засоби репрезентації корелятивів у сучасній українській мові - Межов, Олександр; Mezhov, Alexander (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті здійснено системне дослідження семантичних варіантів корелятивів – адвербіальних синтаксем відповідності та невідповідності, співвідношення їх з підрядними частинами. Описано прийменникові відмінки як морфологічні засоби вираження категорії відповідності/невідповідності в неелементарних простих реченнях. Теоретичну проблематику розглянуто на тлі морфологічної і синтаксичної структури сучасної української літературної мови. Визначено син- таксичний адвербіальний потенціал відмінкових і прийменниково-відмінкових форм, його поповнення за рахунок іменників і їхніх функціональних еквівалентів. Проаналізовано співвідношення синтетизму й аналітизму в граматичній системі мови, зовнішньої (адвербіальної) спрямованості вихідних іменникових слів. З’ясовано характер симетрії/асиметрії семантико-синтаксичної та формально-синтаксичної структури речень зі значенням відповідності. In the article of semantic variants correlative – of adverbial syntaxems accordances and disparities on material of texts modern literary Ukrainian, correlation with subordinate clause complex sentences is analysed. Prepositional cases, how morphological facilities of expression of category of accordances / disparities are in the simple sentences are described. Theoretical problems have been examined against the background of the modern Ukrainian morphological and syntactic structure. The problem of transposition syntactic adverbiale potential of case and preposition-case forms, principles of classification, varieties of transposition have been ascertained. Correlation of syntrtism and analylism in the modern Ukrainian grammatical system, external (adverbiale) orientation of initial noun word classes has been analyzed. Character of symmetry/asymmetry of semantic-syntactic and formal-syntactic structures of a sentence of accordances is elucidated.
Means of Representation Correlative in the Modern Ukrainian Language
Keywords: корелятив; вторинний предикат; адвербіальна синтаксема; синтаксема відповідності/невідповідності; прийменник; відмінок; correlative; the secondary predicate; adverbiale syntaxema; syntaxema accordances/disparities; pretext; case