Температурна залежність ширини забороненої зони монокристалів твердих розчинів TlPb2Br5- TlPb2I5 - Пугінець, Микола Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено температурну залежність ширини забороненої зони монокристалів твердих розчинів системи TlPb₂Br₅–TlPb₂I₅. Проведено синтез зразків методом Бріджмена-Штокбаргера та виконано комплекс оптичних вимірювань у діапазоні температур 100–300 К. Встановлено закономірності зміни ширини забороненої зони залежно від складу та температури, розраховано температурний коефіцієнт β, а також проаналізовано вплив заміщення галогенів на енергетичні параметри кристалів. Отримані результати мають наукове і практичне значення для створення нових оптоелектронних матеріалів з прогнозованими характеристиками для застосування у фотодетекторах, лазерних та нелінійно-оптичних пристроях.
Keywords: напівпровідники; оптоелектроніка; ширина забороненої зони; температурна залежність