Оценка, прогнозирование и оптимизация состояния водных экосистем – работа, удостоенная Государственной премии Украины 2017 года - Забокрицька, Мирослава Романівна; Zabokrytska, Myroslava R.; Забокрицкая, Мирослава Романовна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
Охарактеризован цикл научных работ «Оценка, прогнозирование и оптимизация состояния водных экосистем Украины», которому присуджена Государственная премия Украины в области науки и техники 2017 года. Авторский колектив: Осадчий В.И., Корнилович Б.Ю., Никифорович Е.И., Линник П.Н., Протасов А.А., Щербак В.И., Хильчевский В.К., Набиванец Ю.Б. В цикле работ выделено три направления.1). Аналитическая, экспериментальная и системная гидрохимия и гидроэкология: создание химико-аналитической и экспериментальной базы осуществления мониторинга водных экосистем. 2). Региональная и бассейновая гидрохимия и гидроэкология: региональные и бассейновые гидрохимические и гидроэкологические исследования. 3). Гидроэкологический и гидробиологический контроль природных водных экосистем и техноэкосистем: разработка принципов и методологических основ оценки и контроля биотических процессов в водных экосистемах; разработка принципов конструктивного и эксплуатационного управления техноэкосистемами энергетических объектов. Охарактеризовано цикл наукових праць «Оцінка, прогнозування та оптимізація стану водних екосистем України», якому присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки 2017 року. Авторський колектив: Осадчий В.І., Корнілович Б.Ю., Никифорович Є.І., Линник П.М., Протасов О.О., Щербак В.І., Хільчевський В.К., Набиванець Ю.Б. В циклі праць виділено наступні три напрямки.1). Аналітична, експериментальна і системна гідрохімія і гідроекологія: створення хіміко-аналітичної та експериментальної бази здійснення моніторингу водних екосистем. 2). Регіональна і басейнова гідрохімія і гідроекологія: регіональні та басейнові гідрохімічні і гідроекологічні дослідження. 3). Гідроекологічний і гідробіологічний контроль природних водних екосистем і техноекосистем: розробка принципів і методологічних основ оцінки і контролю біотичних процесів у водних екосистемах; розробка принципів конструктивного і експлуатаційного управління техноекосистемами енергетичних об'єктів.

The cycle of scientific works "Assessment, Forecasting and Optimization of the State of Water Ecosystems of Ukraine", which was awarded the State Prize of Ukraine in Science and Technology in 2017, is characterized. Author's collective: V.I Osadchyi, B.Yu. Kornilovych, E.I. Nykyforovych, P.М. Lynnyk, О.О. Protasov, V.I. Shcherbak, V.K. Khilchevskyi, Yu.B. Nabyvanets. Three directions are singled out. 1). Analytical, experimental and systemic hydrochemistry and hydroecology: the creation of a chemicalanalytical and experimental base for monitoring water ecosystems. 2). Regional and basin hydrochemistry and hydroecology: regional and basin hydrochemical and hydroecological studies. 3). Hydroecological and hydrobiological control of natural aquatic ecosystems and technical systems: development of principles and methodological bases for assessment and control of biotic processes in aquatic ecosystems; development of the principles of constructive and operational management of techno-ecological systems of power facilities.
Оцінка, прогнозування та оптимізація стану водних екосистем – цикл наукових праць, удостоєний Державної премії України 2017 року
Assessment, forecasting and optimization of the state of water ecosystems - work awarded the State Prize of Ukraine in 2017
Keywords: Государственная премия; цикл научных работ; водные экосистемы; техноэкосистемы; гидрохимия; гидробиология; гидроэкология; cycle of scientific works; aquatic ecosystems; technoecosystems; hydrochemistry; hydrobiology; hydroecology; державна премія; техноекосистеми; гідрохімія; гідробіологія; гідроекологія