Регіональна економічна і соціальна географія - Мандрик, Ірина Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Мета навчальної дисципліни – сформувати цілісний просторово-часовий погляд у студентів на сучасні соціально-економічні і політичні процеси в різних країнах і регіонах світу, сформувати чіткі знання та навички складання їх комплексної суспільно-географічної характеристики. Завдання навчальної дисципліни: навчити студентів складати опис історико-географічних районів світу; характеризувати регіональні відміни у рівнях соціально-економічного розвитку різних типів країн; давати оцінку сучасного рівня і характеру економічної інтеграції країн; складати регіональні комплексні економіко- та соціально-географічні характеристики окремих регіонів і країн світу; давати аналіз регіональних економіко- і соціально-географічних закономірностей розвитку. Методичні рекомендації до виконання практичних робіт з курсу «Регіональна економічна і соціальна географія» розроблено для студентів 4 курсу денної та заочної форм навчання спеціальності 106 «Географія», освітньої програми «Географія» та спеціальності 014 «Середня освіта», освітньої програми «Географія. Економіка» освітнього ступеня «бакалавр». До кожної теми подано питання усного опитування, методичні вказівки до виконання практичних завдань та запропоновано перелік літературних джерел.
Вступ 5 Опис навчальної дисципліни .6 Структура навчальної дисципліни .6 Практична робота № 1. Політична карта світу 8 Практична робота № 2. Економіко-географічна характеристика Німеччини 10 Практична робота № 3. Економіко-географічна характеристика Франції 12 Практична робота № 4. Економіко-географічна характеристика Великобританії 15 Практична робота № 5. Порівняльна економіко-географічна характеристика країн Північної Європи 17 Практична робота № 6. Економіко-географічна характеристика Італії 19 Практична робота № 7. Економіко-географічна характеристика Польщі .22 Практична робота № 8. Порівняльна економіко-географічна характеристика країн Балтії 23 Практична робота № 9. Порівняльна економіко-географічна характеристика країн Південно-Східної Європи 26 Практична робота № 10. Російська Федерація: політико-адміністративний устрій, економічні райони 28 Практична робота № 11. Економіко-географічна характеристика країн Центральної Азії 31 Практична робота № 12. Порівняльна економіко-географічна характеристика країн Закавказзя 33 Практична робота № 13. Економіко-географічна характеристика Туреччини 35 Практична робота № 14. Порівняльна економіко-географічна характеристика країн Перської затоки 37 Практична робота № 15. Економіко-географічна характеристика Індії 39 Практична робота № 16. Порівняльна економіко-географічна характеристика країн Південно-Східної Азії 42 Практична робота № 17. Економіко-географічна характеристика Китаю 44 Практична робота № 18. Економіко-географічна характеристика Японії 47 Практична робота № 19. Економіко-географічна характеристика США 50 Практична робота № 20. Економіко-географічна характеристика Канади 54 Практична робота № 21. Економіко-географічна характеристика Мексики 56 Практична робота № 22. Порівняльна економіко-географічна характеристика країн Центральної Америки 58 Практична робота № 23. Порівняльна економіко-географічна характеристика країн Вест-Індії 60 Практична робота № 24. Порівняльна економіко-географічна характеристика Андських країн 62 Практична робота № 25. Економіко-географічна характеристика Бразилії 64 Практична робота № 26. Економіко-географічна характеристика Аргентини 66 Практична робота № 27. Порівняльна економіко-географічна характеристика Єгипту та Алжиру 68 Практична робота № 28. Економіко-географічна характеристика Нігерії 70 Практична робота № 29. Порівняльна економіко-географічна характеристика країн Центральної Африки 72 Практична робота № 30. Порівняльна економіко-географічна характеристика Ефіопії і Танзанії 74 Практична робота № 31. Економіко-географічна характеристика Південно-Африканської Республіки 76 Практична робота № 32. Економіко-географічна характеристика Австралії 78 Практична робота № 33. Економіко-географічна характеристика Нової Зеландії 80 Практична робота № 34. Порівняльна економіко-географічна характеристика країн Океанії 82 Політика оцінювання 84 Рекомендована література 85
Keywords: регіональна економічна і соціальна географія; регіон; країна; держава; 911.3:33(332.143)