Синтез нових N-заміщених-9H-пурин-6-амінів - Сергієнко, Юрій Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження присвячено розробці ефективних методів синтезу нових гетероциклічних сполук на основі пуринового циклу з CF₃-фрагментом. Як вихідну сполуку для проведення синтезів використовували 6-хлоро-9H-пурин. Нуклеофільне заміщення здійснювали в різних полярних і неполярних розчинниках із використанням амінів, що містять CF3-групу. Будову синтезованих сполук було досліджено та підтверджено методами спектроскопії ядерного магнітного резонансу 1H, 13С, 19F і хромато-мас спектрометрії. Робота спрямована на поглиблення знань у галузі органічного синтезу та розширення уявлень про методи одержання гетероциклічних сполук – похідних пурину.
Keywords: нуклеофільне заміщення; цитокінін; 9Н-пурин-6-амінів