Процес становлення й розвитку бойових мистецтв як вимога сучасності - Гірак, Анатолій; Завацька, Лідія; Girak, Anatoliy; Zavatskaya, Lidiya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглянуто діяльність таких реформаторів і засновників сучасних будо-мистецтв, як Дзіґоро Кано  засновник «Кодокан дзюдо», Ґітіна Фунакосі  «батько» сучаного карате-до, ініціатор створення стилю «Шотокан» та Ілля Йорга  засновник «Фудокан карате-до». The article deals with the activity of such reformers and founders of modern budo-arts as Kano Jigoro, founder of «Kodokan judo», Gichin Funakoshi, the «father» of modern karate, initiator of creation Shotokan-style and Ilya Yorga, the founder of Fudokan-karate.
The Process of Establishment and Development 0f Martial Arts As Requirement 0f the Present
Keywords: бойові мистецтва; дзю-дзюцу; кодокан; дзюдо; карате-до; шотокан; фудокан; будо; martial art; jujutsu; kodokan; judo; karate; Shotokan; fudokan; budo