Специфіка розвитку креативності в дітей з мовленнєвими порушеннями - Чайківська, Соломія Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерському дослідженні розкрито специфіку розвитку креативності в дітей молодшого шкільного віку з мовленнєвими порушеннями в умовах сучасної інклюзивної освіти. Актуальність теми зумовлена необхідністю формування творчої, критично мислячої та самостійної особистості, а також потребою створення педагогічних умов, що сприятимуть розкриттю креативного потенціалу дітей з особливими освітніми потребами. У роботі визначено теоретико-методологічні аспекти дослідження, уточнено дефініцію поняття «креативність» та охарактеризовано її структуру (включає інтелектуальний, емоційно-мотиваційний, діяльнісний та комунікативний компоненти). Проаналізовано особливості прояву креативності в дітей із фонетико-фонематичним недорозвитком, загальним недорозвитком мовлення, дизартрією та іншими мовленнєвими порушеннями, що виявляються у труднощах вербалізації творчих задумів, зниженій гнучкості мислення та недостатньому розвитку мовленнєво-символічних функцій.
Keywords: креативність; мовленнєві порушення; молодший шкільний вік; інклюзивна освіта; творча діяльність; розвиток мислення; методика розвитку